måndag 28 juni 2010

Valletta

I helgen bestämde jag och två andra oss för att åka bort till Valletta. Jag visste inte mycket om staden förutom att det är maltas huvudstad. Att inte ha några förväntningar på ett resemål kan vara en god ide, då man för det mesta blir positivt överraskad.

Bussturen från St.Julians kostade 0.50€ vilket var ett väldigt förmånligt pris. Resan dit tog ca 20-30min om inte längre och på vägen dit fick man en ganska bra bild av hur kustlinjen ser ut längs Sliema. Ett par svenskar som troligtvis var bakfulla kommenterade bakifrån bussen vilket jävla land de var i och vilken jävla ö de hamnat på.

Väl framme slogs vi av den stora massa turister som hade samlat sig på platsen, men även antalet bussar som stod parkerade utanför stadens portar. Många bussar såg ut som gamla klenoder från bilens begynnelse, jag var tvungen att ta en bild:

Förbi busstorget möttes vi av en stor port till staden och på sidorna sluttade stora stenmurar långt ner. Staden såg ut som ett antikt fort, en stad gjord för att tåla invasioner av stor skala. Positivt överraskade gick vi in genom de urgamla portarna och det första vi la ögonen på var en Burger King.

Mainstreet Valletta

Här kunde man skildra den lite äldre arkitekturen, med de typiska "halvbalkongerna" dekorerade med detaljerade figurer karvade i sandsten och de smala bakgatorna som man kan likna de i Gamla Stan. Här fanns det mycket butiker att kolla i, men framförallt på bakgatorna där invånare sålde frukter, fisk och sprit. Jag hade fått tips från min granne att titta i St.Josephs katedralen men tyvär hade sista rundturen just gått så vi gick runt ett tag och tittade i stadens utkanter. Men av trötthet och hunger plus den stekande solen kom vi fram till att Burger King var nästa anhalt innan vi skulle gå hemåt.

Istället för bussen fick vi den briljanta iden att gå till fots, två timmar senare och troligtvis solsting också hamnade vi på Kentucky Fried Chicken i Sliema och vidare därifrån bussen till Swieqi. Kvällen avslutades med film och hemkörning av kinamat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar