måndag 28 juni 2010

Gozo

Gozo är en liten söt ö med några tusen invånare, här tycks livet gå mycket långsammare, jag trodde att Malteserna levde långsamt, med Gozoianerna lever på gott som gränsen till hur långsamt det kan kan gå.

Efter en morgon på stranden vid St.Georges bay i söndags talades det om en utflykt. Vi visste inte vart vi skulle utan tanken var att ta första bästa buss åt ett håll vi aldrig varit åt och se vart vi hamnar. Vi passerade några små byar och tre lite större bebyggen; Bugibba, Melleiha och Xemxija. Det slutade med att vi stannade på Maltas norra udde och det fanns inte så mycket att göra här förutom att ta färjan över till Gozo. För 4.65€ fick man en 25 minuters resa med Ålandsfärja flashbacks.

Första åsynen av gozo är en stor sten, branta klippor med små grottor längs kusten och extremt stora kyrktorn och katedraler som pekar upp mot himlen över de små husen belagda högst upp på bergen. Jag har nämnt de stora kyrkorna tidigare men de liknar ingenting mot vad som finns på Gozo, här fullkomligt ÄLSKAR de Jesus och Jungfru Maria.

Framme i hamnen väntar den sedvanligt pittoreska hamnen med klarblått vatten och fiskebåtar.

Mgarr Bay

Från Mgarr, uttalat Imdjarr, tog vi bussen in till den "stora" staden. Här hände det inte så mycket, fast vi lade märke till den höga polisnärvaron i staden. Vi letade efter ett uråldrigt citadell, det var inte allt för svårt att hitta, för på Gozo finns det knappt några avstånd. Ett citadell, för dem som inte vet är en befästning, där invånarna kan söka skydd i krig och leva innanför murarna. Detta citadell låg högt upp på en höjd och man hade ganska bra utsikt över Gozo kan man säga.

Efter citadellvistelsen var vi ganska slut och vi fastnade på torget nedanför, för där var det fullt av uppklädda militärer med vapen, uniformerade poliser och välklädda malteser sittandes på fina stolar. Ordet spred sig från en lokal invånare att det var Maltas president som skulle besöka ön. En once in a lifetime upplevelse utan tvekan, så vi stannade kvar för att titta på spektaklet.

En kul upplevelse på Gozo, fast det finns så mycket mer att se på ön, vart jag lite kär i den faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar