måndag 28 juni 2010

Malta i ett nötskal

Förstår att många hittar till min blogg när de söker information om Malta. Får många frågor av nyfikna besökare som främst undrar om livet här nere under vintern. Skriver en kort sammanfattning här från mitt perspektiv.

Klimatet på Malta (nov-feb):

Runt 10-15 grader. Kan sammanfattas som ruggigt. Mycket starka vindar och en hel del regn. Solsken enstaka dagar och kan då kännas som en tidig vår i Sverige. Havet är också väldigt kallt och badmöjligheterna är dåliga.

Under Sommartider:

Behagliga temperaturer, möjligvits för varmt under mitten av sommaren. Inget regn under flera månader. Varmt vatten.

Boende på Malta:

Finns möjlighet till bra lägenheter allt är relativt till hur mycket pengar du har att spendera. Om du vill ha en fräsch lägenhet så är den viktigaste specifikationen när du kontaktar en mäklare att den ska vara nybyggd. Bra lägenheter har jag sett i prisklassen 900-2500 euro i månaden för 2-3 rummare. Om du vill ha en OK lägenhet brukar det vara prisklassen 500-800 euro för en 2-3 rummare. De lägenheterna brukar oftast ha gamla möbler från något av de senaste 4 decennierna, det varierar såklart. Lägenheterna är betydligt billigare om du vill bo längre än 15min bort från centrum. Risken stor att lägenheten utsätts för mögel då luften är väldigt fuktig. Alla lägenheter som jag har varit i har någon form av mögel, det kommer oftast i form av svarta fläckar på väggarna. Men har i värsta fall som jag hört utvecklats till klumpar. Det går nog att lösa med bra upplyst lägenhet och någon form att avfuktare. När man informerar sin landlord/landlady om problemet skickar de en målare som målar över möglet, problemet löst.

Kultur på Malta:

Den maltesiska kulturen är speciell och skulle få vilken svensson som helst att känna sig som E.T. Typisk medelhavs kultur. Några punkter att pricka av för att bli en maltes:

Drick vin till allt

Finns det ett problem, vänta tills imorgon eller lämna det till någon annan.
Träng dig framför folk i köer (köer är non existerande). Det gäller att vara först eller sist. Visa aldrig hänsyn. eller respektera ordning.
Prata högt eller skrik och gestikulera med armarna. Normal samtalston finns inte.
Påbörja och avsluta en konversation med 'allright' och kläm in ett 'mella' varannat ord.
Mat på Malta

Inhemsk maltesisk mat inkluderar kanin, ost och korv. Dock serveras dessa maträtter endast på turistiga maltesiska 'genuina' restauranger. Det finns gott om fisk och skaldjur ofta färsk som fångats av den lokala fiskaren i hamnen. Äckliga pizzor och annan snabbmat finns det gott om.

I matbutiken eller på den lokala supermarket är det typiskt medelhavs upplägg med främst inriktning på färska ostar, skinkor, kött och diverse tillbehör. Andra varor är tyska budgetvaror och italienska halvfabrikat.

Människorna på Malta (Se: Kultur på Malta)

Sjukvård på Malta

Gå in i ett 'Pharmacy', beskriv dina symtom och få den starkaste medicinen automatiskt utskriven, om problemet inte blir bättre, uppsök en läkare.

Hoppas att ni känner er lite smartare inför eran vistelse på Malta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar