fredag 23 juli 2010

Saker att göra under sommaren på Malta

Som turist eller bosatt på Malta finns det en hel del aktiviteter för alla åldrar och intressen. Först tänkte jag berätta lite om olika aktiviteter för den yngre generationen(15-30 år).

De flesta som åker till Malta åker hit för att festa och fest finns det garanterat ingen brist på. Här är några tips:

Paceville

Självklara valet för språkresestudenten eller partyprissen som valde Malta ist. för Sunny Beach i sommar. Mer om Paceville kan du läsa i mina andra poster taggade till ämnet Paceville.

Partybåtar

Dessa båtar är väldigt populära när hettan blir för mycket för Paceville. En stor båt tar upp mot 200 pers och börjar resan från Sliema Waterfront där de övriga färjorna ligger. Det serveras sprit och ev. mat, beroende på vem som arrangerar. Har du tur hamnar du på en bra båt med varierat folk men har du otur hamnar du på en båt där majoriteten är spanska språkresestudenter. Resan på båtturen brukar vara runt 6 timmar vilket duger ganska bra, om du åker turen på dagen är ett hett tips att du tar med solkräm samt extra vatten. Läs mer om båtturerna som Nordic Bar arrangerar på Paceville.com.

Artister och Events

På senaste tiden har stora artister börjat komma till Malta, främst tack vare nya event-organisatörer som specialiserat sig på kändisar. Det hålls även årliga events såsom Isle of MTV och andra stora "festivaler" där upp emot 50 000 pers kan samlas och svettas till bra musik.

Andra stora event är t.ex. Creamfields som utspelar sig på Gianpula Fields. Gianpula är ett ställe där alla de största musikeventsen håller hus på sommaren. Läs mer om kommande events på Knock Out Events hemsida.

Strandhäng och grillning på Klippor (Maltesiska stränder).

Soklart val för alla på sommaren är att ligga på de omringande klipporna främst i Sliema och St.Juliand området. Åtskilliga kvällar spenderas åt att sitta nära vattnet och njuta av god mat och umgänge i solnedgången. Kombinera med något av tipsen ovan så har du recept på en bra dag/kväll.

Populära strandhäng finnes även lite runt omkring ön på ställen som Golden Bay, Paradise Bay och Mellieha Bay och St. Georges Bay. Åk dock inte till Pretty Bay (inte lika fint som det låter).

Snorkling

För den som inte lider av extrem baksmälla så är snorkling en kul grej att testa på. Hoppa i vattnet i princip vart som helst och det finns alltid intressanta saker att se. Fastän Malteserna har fiskat slut på den mesta fisken så finns det ett stort utbud av olika fiskarter, där några av de mest exotiska är: Muränor, Tonfiskar, Havsborstmaskar, Papegojfiskar m.m.

Dykning

Tyvär har jag inte hunnit mig på att testa att dyka på Malta men det är något som måste göras tydligen och det finns vissa platser som är som gjorda för en utmärkt dykupplevelse. Väldigt bra sikt i vattnet på upp till 50m är inte heller så dåligt. Dock brister Malta på exotiska fiskar och annan rolig undervattensfauna om man jämför med t.ex. Thailand eller Röda Havet (Enligt en erfaren dykare jag känner).

Sightseeing

Om man vill se sig runt ön är det perfekta stället Mdina och Rabat. Beläget högt upp på ön har du en fantastisk utsikt över i princip hela Malta från ett medeltida fort, inträde är gratis och det är väl värt att bara gå omkring i den uråldriga staden och titta sig omkring. Precis innan Rabat finns även Craftsvillage där inhemska Maltesiska specialiteter som glas och annat smått och gott produceras av lokala invånare.

Gozo kan även vara ett trevligt inslag, läs mer om Gozo här

1 kommentar:

  1. Cykling
    Cykling är ett perfekt sätt att utforska Malta och Gozo på grund av storleken på dessa öar (Maltas yta är ca 245km ² och Gozo yta är ca 67km ²) och det faktum att många kulturella och naturliga attraktioner är inom räckhåll med cykel.

    Plats
    Malta är beläget i södra Europa. Det är en medlem av Europeiska unionen och dess valuta är euro.

    Körriktning
    Trafiken på Malta är till vänster, liknande den i Storbritannien.

    Cykelbanor
    De maltesiska myndigheterna har investerat kraftigt i de senaste åren för att förbättra infrastrukturen och göra cykling i Malta säkrare och roligare för alla. Malta By Bike uttrycker sitt stöd för dessa initiativ. Under senare år har ett antal cykelbanor på populära rutter införts, men dessa är fortfarande få och långt emellan. Det finns ett antal sekundära gator med relativt låg trafik som cyklister kan använda.

    Parkering Cyklar
    Ett antal "cykel-formad" parkeringsplatser har bildats över hela ön för att underlätta för cyklister.

    Cykelstöld
    Lyckligtvis är cykelstöld inte hög på Malta. Det är dock klokt att vidta de vanliga försiktighetsåtgärderna, som att använda bra lås etc.

    Vad ska jag ta för resan?
    På grund av det relativt varmt klimat alltid ta en riklig tillgång på vatten, bra solskydd och solglasögon, och speciellt på sommaren, undvika cykling på eftermiddagen värmen.

    Är det möjligt att transportera cyklar på kollektivtrafiken?
    Nej, du normalt inte får ta med cyklar på bussar och taxibilar i Malta. Dessutom finns det inga tåg eller spårvagn systemet på ön.

    Var kan jag boka en Bike Adventure eller en Cykeluthyrning?
    Malta By Bike erbjuder ett brett utbud av låg Adventures kostnad cykel eller cykeluthyrning i Malta som du kan boka online. Se till att du förbokar din cykel Adventure eller Cykeluthyrning på nätet för att se till att spara pengar och få det bästa erbjudandet. Och kom ihåg, Malta By Bike ger gratis transport för dig och din cykel från valfri plats i Malta så du behöver inte oroa dig för transport (de flesta andra leverantörer kommer att ta ut en massa extra för detta)

    SvaraRadera